Luotain, 2010

20140528-134254-49374356.jpg

Bogisivuston tunnistekuvasta on tullut minulle eräänlainen omakuva. Se syntyi Enonkosken maalauskurssilla 2010.

Sen syntyprosessi oli hämmentävä kokemus. Ensin, hyvin lyhyessä ajassa tapahtui värien valinta ja avaruudellisen pinnan tekeminen. Sitten rennossa ja mietiskelevässä tilassa ryhdyin maalaamaan värähtelevää, vaaleaa väripintaa. Tässä vaiheessa minulla ei ollut mitään aavistusta millainen maalaus oli syntymässä.

Yhtäkkiä heräsin transsinomaisesta tilasta, katselin ja “kuulostelin” mitä kuvapinnalla oli hahmollaan. huomasin siihen syntyneen aivan elävän näköisen voikukan höytyväpalleron. Nopeasti muutamalla vedolla vahvistin näkyviin verholehdet ja keskellä olevan emin. Samalla määrätietoisella voimalla syntyi myös varsi. Olin ekstaasissa ja kutsuin heti muita kanssamaalareita katsomaan syntynyttä kuvaa, kyyneleet silmissä. Olin ikionnellinen – tunsin laajentuvani osaksi kuvan mikro-makrokosmosmaista tilaa.

Pallerosta sinkoutuva luotain, yksittäinen siemen ei tullut kuvaan aivan heti. Kahvitauon jälkeen palasin maalauksen ääreen. Maalaus tuntui vielä vajaalta. Alkoi hidas kuvan tarkastelu, viimeistelyvaiheeseen liittyvä sisänen keskustelu maalauksen kanssa. Kuva itse kysyi että kaipaisiko kuvan vasen laita jotakin. Olisiko se jonkin planeetan tapaisen väriläntin korostamista vai avaruuden tilan syventämistä? Jossakin vaiheessa siemen-aihe syntyi luontevasti ja koin siitä syvää tyydytyksen tunnetta. Saatoin samaistua siemeneen, tulla osaksi kuvan maailmaa.

Seuraavana päivänä maalailin vielä syvän sinisiä alueita muualle kuvaan, vahvistelin vielä joitakin yksityiskohtia. Istuskelin kuvan äärellä, katselin paljon.

Milloin maalaus tuli valmiiksi? Kuvan katselemiseen meni muutama kuukausi kunnes olin varma että maalaukseen ei tarvitse lisätä mitään eikä siitä tarvitse poistaa mitään.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s